четверг, 9 апреля 2020 г.

Дисципліна "Соціальна робота в територіальній громаді" (541 гр.)

Практичне заняття № 2
Тема. Правові та етичні засади роботи в громаді
Мета: систематизувати та поглибити знання студентів про політико-правове регулювання роботи в громаді за кордоном, правові засади соціальної роботи в територіальній громаді; сприяти формуванню пізнавального інтересу у процесі вивчення дисципліни. фахових навичок студентів.

Методичні вказівки. Роботу в громаді можна розглядати і як форму реалізації місцевого самоврядування, і як передумову його ефективного здійснення, і як наслідок місцевої політики. Тому її важко відділити від політики та практики місцевого самоврядування, яке є багатогранним та комплексним політико-правовим явищем.
Прийняття 7 грудня 1990 року Верховною Радою України Закону «Про місцеві Ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування» вперше серед республік тодішнього СРСР відкрило шлях до створення правового ґрунту для впровадження і динамічного розвитку системи місцевого самоврядування. Конституція України 1996 року, у повній відповідності до вимог Європейської хартії (поряд з такими фундаментальними принципами, як народовладдя, суверенітет і незалежність України, поділ державної влади тощо), в окремій статті фіксує принцип визнання та гарантованості місцевого самоврядування. Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування», ухваленим 1997 року, територіальна громада - це основний суб'єкт місцевого самоврядування, що складається з жителів села (кількох сіл), селища, міста. Територіальна громада безпосередньо вирішує питання, віднесені до відання місцевого самоврядування, використовуючи різні форми прямої демократії. На нинішньому етапі розвитку соціальної роботи актуальним стає застосування холістичного підходу та біопсихосоціальної концепції, яка будується на інтегративній моделі здоров'я і захворювання. Згідно з цією концепцією клієнт розглядається швидше як активний учасник процесу догляду, ніж пасивний реципієнт служб у громаді, який має юридичні та етичні права і є частиною інтегративної біопсихосоціальної моделі. Клієнта заохочують брати участь у розробці плану догля-ду, який організовано за місцем проживання, постановці цілей, прийнятті власних рішень, наскільки це є можливим. Американський фахівець Б. Дженссон виділяє такі етичні принципи: збереження життя чи право на продовження існування; чесність чи право на достовірну інформацію; конфіденційність чи право на збереження таємниці та повагу до особистого життя; рівність чи право людей на отримання однакових послуг, ресурсів та можливостей; колективні права чи право суспільства на охорону та поліпшення здоров'я та безпечного середовища. Британське визначення роботи в громаді включає в себе низку принципів та цінностей, якими мають керуватися соціальні працівники, залучені до такого виду діяльності. На роботу в громаді впливали й впливають жінки та темношкірі люди, а віднедавна у ній також чути голоси людей з функціональними обмеженнями. Робота в громаді - це динамічний процес, який постійно зазнає впливу досвіду тих людей, котрі активно залучені до боротьби проти пригноблення.
Питання до обговорення:
1. Політико-правове регулювання роботи в громаді за кордоном
2. Українське законодавство про місцеве самоврядування й територіальну громаду
3. Українське законодавство про форми участі громадян у здійсненні місцевого самоврядування
4. Українське законодавство про соціальні послуги та соціальне замовлення
5. Принципи надання послуг у громаді
6. Етичні принципи та дилеми роботи в громаді
Творчі індивідуальні завдання:
1.         Законспектувати закони, що регламентують соціальну роботу в межах територіальної громади в Україні?
2.         Скласти банк громадських організацій у громаді, на території якої ви проживаєте, діяльність яких спрямована на вирішення певних соціальних проблем населення. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Питання до державного екзамену з дисципліни "Психологія соціальної роботи" Теоретичні. 1.       Висвітлити місце психол...