четверг, 9 апреля 2020 г.

Дисципліна "СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА РОБОТА В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ" (531 ГР.)

Практичне заняття № 8
Тема. Соціально-профілактична та соціально-реабілітаційна робота з сім’єю.
Мета: закріпити знання студентів про зміст соціально-педагогічної роботи з сім’єю,  напрями соціально-педагогічної діяльності з сім’єю. форми та методи роботи з різними типами сімей; розвивати вміння опрацьовувати інформаційні джерела з метою ознайомлення з технологіями соціально-педагогічної роботи з різними типами сімей, добирати матеріал для підготовки вправ, тренінгових занять з метою підвищення рівня педагогічної культури батьків.

Методичні вказівки. Соціально-реабілітаційна робота з сім’єю в першу чергу спрямована на відновлення виховного потенціалу сім'ї, захист прав членів родини у кризових ситуаціях, зміну соціального та сімейного статусу окремих членів сім’ї. Така робота здійснюється соціальним педагогом в школі, спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Об’єктами соціальної реабілітації в сім’ї є члени родини, які зазнають у ній різних форм психічного, фізичного та сексуального насильства; сім’ї, які за певних умов послабили або неправильно реалізують свою виховну функцію; сім’ї, в яких окремі члени потребують медичної або професійної реабілітації. Діяльність спеціалістів по реабілітації сім’ї спрямована на укріплення родинних зв’язків, подолання відчуженості дитини чи членів родини від сім’ї, корекцію взаємостосунків у сім’ї, допомогу окремим членам сім’ї у професійному та соціальному становленні.
Основними формами роботи з соціальної реабілітації сім’ї є індивідуальні та групові. Серед індивідуальних форм роботи важлива роль належить консультаціям та психотерапевтичним бесідам з батьками, подружжям та дітьми. Серед групових форм роботи варто відзначити тренінгові заняття, які можуть проводитися як з подружніми парами так окремо з чоловіками та жінками. В останні роки практикуються спільні тренінги батьків та дітей. Груповими формами психолого-педагогічної реабілітації є семінари, відеолекторії, зустрічі з спеціалістами, групи самодопомоги тощо.
Соціально-профілактична робота з сім’єю спрямована на попередження неконструктивної взаємодії між членами сім’ї, різних форм насильства, помилок у сімейному вихованні, формування різних видів хімічної залежності у членів сім’ї, виявлення потенційно неблагополучних сімей. Серед основних форм профілактичної роботи можна виокремити лекторії, семінари, тренінги, клуби для молодих сімей, тематичні дні, тематичні передачі на радіо та телебаченні, проведення благодійних акцій та соціально-рекламної кампанії тощо.
Питання до обговорення:
1. Зміст соціально-педагогічної роботи з сім’єю.
2. Напрями соціально-педагогічної діяльності з сім’єю.
3. Форми та методи соціально-педагогічної роботи з різними типами сімей.
4. Соціально-профілактична робота з сім’єю.
5. Зміст та форми соціально-реабілітаційної роботи з сім’єю.
Творчі індивідуальні завдання:
1. Охарактеризувати особливості соціально-педагогічної роботи з нижчеозначеною категорією сімей:
-    дистантними сім’ями;
-    неповними сім'ями;
-    прийомними сім’ями;
-    молодими сім’ями;
-   багатодітними сім’ями.
2.          Скласти план проведення бесіди для батьків на тему “Сім’я – простір без насильства”.
3.            Написати есе «Сім’я у сучасному світі».

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Питання до державного екзамену з дисципліни "Психологія соціальної роботи" Теоретичні. 1.       Висвітлити місце психол...