четверг, 30 апреля 2020 г.

Дисципліна "Соціальна робота в територіальній громаді" (541 гр.)

Тема 4. Етика соціальної роботи в громаді
1.  Автономність, благодійність та соціальна справедливість як базові принципи роботи в громаді.
2.  Етичні дилеми соціальної роботи в громаді.
3.  Можливості та межі соціальної роботи в громаді.

 Працівники громади дотримуються тих самих цінностей, етичних стандартів та принципів у відношенні до клієнтів, роботодавців, колег і ширшого суспільства, що й будь-які інші соціальні працівники. Надзвичайно важливу роль для практичної роботи в громаді відіграють віра в здат­ність людини до змін, прийняття відмінностей і розмаїття, запобігання соціальному виключенню людей тощо. Звісно, часом люди потребують знань й інформації про існуючі можливості, відносні переваги та недоліки альтернативних спо­собів дій. Інколи людям потрібне навчання стосовно прийнят­тя рішень. Однак у цілому діяльність фахових працівників у громаді ґрунтується на неавторитарній позиції. Вона спрямо­вана на те, щоб надати можливість членам громади висловити свої проблеми й запровадити зміни на краще.
Деякі американські автори стверджують, що базовими етичними принципами роботи в громаді є автономність, бла­годійність та доброзичливість, соціальна справедливість.
Автономність ґрунтується на самовизначенні та сво­боді. Вона передбачає реалізацію права на власний вибір долі для себе та права висловлювати власну думку. Концепція на­снаження, як індивідуального, так і колективного, побудова­на на ідеї розвитку здатності приймати власні рішення й на­бувати контролю над своїм життям.
Благодійність та доброзичливість спирається на творен­ня добра для інших і уникнення завдання шкоди. Цей прин­цип відіграє важливу роль у соціальних і медичних службах у громаді, працівники яких сподіваються допомогти користу­вачам наповнити своє життя певним змістом, розглядають ситуацію людей у ширшому контексті.
Принцип соціальної справедливості перебуває у центрі дискусій практиків та теоретиків. Адже в ідеалі соціальна справедливість досягається, коли в суспільстві відбувається справедливий розподіл ресурсів. Соціальна робота, зокрема й робота в громаді, спрямована на забезпечення перерозподілу ресурсів для вразливих груп суспільства та зменшення соціального виключення й пригноблення.
На додаток до перелічених раніше американський фахі­вець                  Б. Дженссон виділяє такі етичні принципи, як:
-   збереження життя чи право на продовження існування;
-   чесність чи право на достовірну інформацію;
-   конфіденційність чи право на збереження таємниці та повагу до особистого життя;
-   рівність чи право людей на отримання однакових по­слуг, ресурсів та можливостей;
-   колективні права чи право суспільства на охорону та поліпшення здоровя і безпечного середовища.
Британське визначення роботи в громаді включає в себе низку принципів та цінностей, якими мають керуватися соці­альні працівники, залучені до такого виду діяльності. Серед них:
-    Повага до прав людини.
- Суспільство може стати демократичним, якщо всі люди мають рівні можливості зробити свій внесок до нього.
-    Співпраця та колективна робота не завжди можливі, й нерівність у громадах надзвичайно шкодить демократії.
-    Люди здатні конструктивно працювати разом для того, щоб позбутися нерівності.
-    Робота в громаді – це процес дій, який має виразну мету, визначену    колективно й регулярно переоцінювану.
-    Процес роботи в громаді мусить наснажувати тих, хто не має влади, таким чином, щоб вони брали участь у житті громади нарівні з іншими.
-    Групи в громаді повинні набути самовизначення й кон­тролю над очікуваними результатами.
-    Члени громади повинні відповідати самі за себе та за власні дії, а також визнавати вплив своїх цінностей на інших людей.
-    Особи, групи та громади можуть потребувати підтрим­ки у подоланні конфлікту та протистоянні несправед­ливості й нерівності.
-    Визнання досвіду одне одного становить частину про­цесу змін у суспільстві.
-    На роботу в громаді впливали й впливають жінки та темношкірі люди, а віднедавна у ній також чути голоси людей з функціональними обмеженнями.
-    Робота в громаді – це динамічний процес, який постій­но зазнає впливу досвіду тих людей, котрі активно за­лучені до боротьби проти пригноблення.
Робота в громаді – складне й багатовимірне явище. У процесі такої діяльності неминуче виникають не тільки ор­ганізаційні проблеми, а й етичні дилеми. Труднощі можуть бу­ти спричинені різними обставинами та чинниками, наприклад, існуванням різних поглядів у членів чи груп на можливі аль­тернативи у вирішенні проблемного питання, наявністю конф­лікту всередині самої громади тощо. За останньої умови пра­цівникам у громаді здебільшого доводиться дотримуватися нейтралітету та сприяти розвязанню конфлікту. Однак у дея­ких випадках конфлікт може безпосередньо зачіпати інтереси тієї цільової групи в громаді, на користь якої й впроваджу­ються певні зміни, або блокувати колективні дії й процес ро­боти взагалі. Тоді працівникам доводиться балансувати між фаховою орієнтацією на неоцінювальні судження та адмініст­ративною необхідністю реалізовувати стратегію втручання, а відтак підтримати одну зі сторін у конфлікті. Тому для праців­ників у громаді важливо знайти для себе відповідь на питання (етичну дилему): як не стати «ворогом» для членів громади, ретельно дотримуючись професійних меж? 
ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ
1.  Основні етичні принципи роботи з громадою.
2.  Основні дилеми роботи в громаді.
3.  Можливості та межі роботи соціального працівника з громадою.
ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
1. Написати реферат на одну із запропонованих тем: «Діяльність хеседів», «Робота благодійної організації «Джерела».







Комментариев нет:

Отправить комментарий

Питання до державного екзамену з дисципліни "Психологія соціальної роботи" Теоретичні. 1.       Висвітлити місце психол...